Reisadviseur Moniek Bos-Bouwman: 'Uw vakantie is mijn werk!'

New York the big Apple

15 februari in

Wie droomt er nou niet van New York?! Deze stedentrip staat al jaren lang hoog op mijn lijstje en iedere keer kwam het er maar niet van. Gelukkig heeft Icelandair af en toe van die geweldige aanbiedingen en dit keer dacht ik ‘nu ga ik gewoon’. Een combinatie met IJsland is echt super (zie verslag IJsland). Eind van de middag vlieg je vanuit IJsland door naar New York en land je rond 18.00 uur op JFK Airport. New York heeft 6 uur tijdsverschil met Nederland, dus na aankomst, douane en een taxirit van ongeveer 1 uur, kun meteen in je hotel je bed induiken.

De volgende ochtend heel vroeg wakker en een voordeel van een jetlag is dat je dan gelijk op pad kunt. Wij hebben maar 2.5 dag in New York en zijn dus goed voorbereid. Vooraf hebben we een heel schema gemaakt waar we het beste kunnen beginnen, om zo het meeste uit de dag te halen en zoveel mogelijk te zien.

We nemen eerst de metro naar High Street, aan de overkant van de Brooklyn Bridge. Hier lopen we wat rond in de omgeving. Oude pakhuizen zijn hier omgetoverd tot mooie winkels en kantoorpanden. We flaneren even langs het water en maken foto’s van de skyline van New York. Helaas is de Carrousel nog gesloten. Wat wil je ook om 7 uur ’s ochtends. Op naar de wandeling over de Brooklyn Bridge, een echt must do als je in New York bent. En bij helder weer kun je zelfs het Vrijheidsbeeld heel in de verte zien. Eenmaal over deze brug loop je zo het Financial District binnen. Tijd voor en kop thee en een muffin. Via de verschillende bezienswaardigheden, 9/11 Memorial, St. Pauls Chapel, Stone Street en het Nederlandse Monument zie je heel veel van dit district en eindig je bij de ferry naar Staten Island. Deze ferry is gratis en vaart je langs het Vrijheidsbeeld. Aan de andere kant neem je gewoon de ferry terug en heb je wederom een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan. Terug op Manhattan nemen we de metro naar Midtown en bezoeken Rockefeller Center om alvast kaartjes te kopen voor de lift naar de top de volgende dag.

We hebben nog een beetje puf over en gaan naar het Museum of Modern Art, dit is op vrijdag tussen 16-20 uur gratis toegankelijk. Inmiddels is het donker en we lopen via de kerstmarkt terug naar ons hotel om daar in de buurt een hapje te eten. We hebben zoveel gezien en gedaan dat we echt omvallen en rond 21 uur slapen als een blok.
Vandaag beginnen we met Central Station. Het bekende station ligt een paar honderd meter van ons hotel. Na even te hebben rondgelopen, nemen we de metro naar Times Square. Een bezoekje aan M&M’s World is echt een must voor de snoepers onder ons. Dan naar Rockerfeller Center en met de lift naar boven, waar je heel ver kunt kijken over de stad. Wanneer we weer buiten komen, stuiten we onverwachts op een grote parade vanwege Veterans Day en natuurlijk blijven we even kijken naar alle pracht en praal. Vervolgens lopen we door naar Central Park. Ons plan was om fietsen te huren om door het park te fietsen, maar daar zien we toch vanaf. Je kunt beter wandelen door het park en zo alle kleine paadjes doen. We hebben lekker de hele middag om door het park te struinen, kijken naar een schaatsshow en midden in het park is een groepje jongens een dansshow aan het geven. Er zijn verschillende eetstalletjes en we scoren een hotdog als lunch. Vandaag (zaterdag) om 18 uur kun je gratis naar binnen bij het Guggenheim. Wij zijn echter te vroeg en te moe om te wachten. Dus besluiten we een restaurant op te zoeken en dan weer terug te gaan naar ons hotel. De jetlag is nog goed actief en vroeg op, veel wandelen en nieuwe indrukken zorgen ervoor dat we moe maar voldaan nog even op de hotelkamer hangen.

Onze laatste dag is alweer aangebroken. Vanmiddag om 15 uur worden we opgehaald door de taxi om weer naar Nederland te vliegen. Maar tijd zat om de bekende High Line te wandelen. De metro is in onderhoud, dus we gaan met de bus naar het begin van de High Line. Een wandeling van zo’n 3 km over de oude spoorlijn. Zo heb je een mooie kijk van bovenaf op New York, want op dit stuk ging de metro vroeger boven de grond. De High Line eindigt vlakbij Chelsea Market. Inmiddels is het ook weer tijd voor een kopje thee met wat lekkers. Er zit een leuk winkelcentrum in de oude Oreo Fabriek. Het is dat we niet veel tijd hebben, maar in deze wijk had ik nog wel wat langer willen rondlopen. Leuke winkeltjes en boetiekjes. We slenteren nog even door de straten van de Chelsea, waar ook Sex in the City is opgenomen. De welbekende huizen met trapjes en flats met brandtrappen zijn hier volop te vinden. We eten nog een heerlijke pizza in een lokaal tentje en gaan dan snel terug naar het hotel, omkleden en in de taxi.