Reisadviseur Moniek Bos-Bouwman: 'Uw vakantie is mijn werk!'

IJsland: overdonderende natuur

4 januari in

In een woord geweldig deze bestemming. Met Icelandair vliegen we op 7 november in drie uurtjes naar Reykjavik. Het laatste stuk gaat over het land zelf en dat is overal bedekt met een dikke laag sneeuw. Zodra we de auto hebben, rijden we naar de Blue Lagoon en hebben geluk, want zien nog net dit fenomeen in het licht, maar al heel snel is het donker. Tijd voor ons om het water in te gaan. We hebben vooraf via internet al kaartjes gekocht en mogen tussen 17-18 uur naar binnen. Het water is lekker warm, maar je droogt wel heel snel uit, belangrijk ook om veel water te blijven drinken. Na twee uurtjes dobberen en een paar keer heel licht het noorderlicht te hebben gezien, gaan we ons hotel opzoeken. Snel de koffers op de kamer en nog even de stad in. We zijn net op tijd (21 uur), want de meeste restaurants zijn al dicht. Voor zover we het kunnen zien, is de binnenstad zeker de moeite waard in het licht, maar helaas hebben wij daar geen tijd voor.

Je kunt net als wij een korte stop maken in IJsland op weg naar New York. In de anderhalve dag, die we hebben, rijden we naar de Seljanlandsfoss Waterval (deze mag je echt niet missen). Brengen een bezoek aan het zwarte strand, ook wel Reynisfjara Black Sand Beach genaamd. Dit is het verste wat je kunt doen in een dag en hier moet je keren om naar de Kerid Krater, de blauwe waterval Bruarfoss en de Geysir te gaan. Daar kom je aan bij zonsondergang, wat een heel mooie effect geeft qua licht, omdat de Geysr het water metershoog spuugt. Voordeel van een bezoek aan het einde van de dag is dat de meeste toeristen al naar huis zijn. Wij overnachten hier in de buurt. Zo kunnen we ook de zonsopgang bij de Geysir meemaken, nog iets verder doorrijden naar de waterval Gulfoss en het Thingvellirpark bezoeken. Vanaf dit laatste park is het nog een kleine twee uur rijden naar de luchthaven.

Ik weet het zeker, hier moet ik nog een keer terugkomen en langer de tijd nemen om nog een stukje meer IJsland te zien. Een nadeel is wel dat de bestemming heel erg duur is, iets om rekening mee te houden. De vluchten ernaar toe zijn dan wel goedkoop, maar uiteten of iets in de winkels kopen, is behoorlijk aan de prijs.

Ik heb een korte film gemaakt van onze reis.

Wil jij meer foto’s zien van IJsland, klik dan hier.