Reisadviseur Moniek Bos-Bouwman: 'Uw vakantie is mijn werk!'

Kroatië natuur, cultuur en strand

2 januari in

Deze bestemming staat al een paar jaar op mijn lijstje, vooral omdat het best populair is en nu kan ik er eindelijk over mee praten. Er is wel een groot verschil in zomervakantie en herfstvakantie: wij zijn hier in de herfstvakantie geweest en hebben het ontzettend getroffen met het weer. De natuur is veel mooier in de herfst door alle kleuren en het is er niet te warm om allerlei bezienswaardigheden te bezoeken. Ik vind dat toch een groot voordeel. Jammer is wel dat veel stadjes al verlaten zijn en winkels en restaurantjes gesloten.

In de zomer zal het er veel drukker zijn, lastig parkeren bij de stadjes, en in de natuurparken kun je over de hoofden lopen. Ook is het er meestal erg warm. Beste reisperiode is dan toch van april tot juni en van september tot oktober.
Het meest indrukwekkende vond ik de Plitvice meren. Dit nationaal park ligt op 2.5 uur rijden vanaf Split. Ik zou hier zeker twee nachten blijven, zodat je één volle dag in het park kunt rondslenteren. Ga vroeg op pad, neem eerst de bekende paden en bij drukte kun je de onbekende paadjes doen. Die zijn ook zeker de moeite waard. Eten en drinken is schaars in het park of heel duur. Dus zorg voor een volle rugzak met eten en drinken. Er zijn plekjes genoeg waar je heerlijk kunt picknicken. Ook met kinderen is het hier goed toeven, door de vele visjes in de meren, er rijdt een bustreintje en je kunt een stuk met de boot. Nog een laatste tip over dit plekje, vermijdt de weekenden, dan is het er nog drukker.

Heb je geen tijd om naar de Plitvice meren te gaan, dan is er een ander alternatief, dichterbij de kust, namelijk de Krk watervallen. In de zomer kun je hier zwemmen, maar ook hier is het enorm druk, zelfs in het laagseizoen. Dit park ligt op nog geen 20 minuten rijden van Sibenik.
Tussen Split en Zadar zijn een heleboel leuke klein stadjes. Ook liggen hier voor de kust ontelbare eilanden. Heb je een huurauto en een extra stukje verzekering bijgekocht, kun je de auto meenemen op de ferry. Stadjes die de moeite waard zijn, zijn Vodice, Promisten, Biograd, Sibenik en Trogir. Zorg voor kleingeld aangezien het overal betaald parkeren is.

Qua eilanden hebben wij een combi gedaan van Pasman en Ugljan. Deze zijn heel gemakkelijk te combineren, doordat ze verbonden zijn met een brug. Je pakt de boot in Biograd en slaapt (net als wij gedaan hebben) in Sibenik. Als je niet teveel tijd hebt om tussen de eilanden heen en weer te rijden, kun je ook vanaf Ugljan weer terug met de boot naar Zadar. Op deze eilanden zijn nog veel mooie verlaten strandjes te vinden, prachtige uitzichten en veel mogelijkheden om te wandelen.

Een perfecte plek om te overnachten is Sibenik, vanaf hier zijn alle dagtripjes in een uurtje te bereiken (met een auto). Wij hebben overnacht in een stacaravan op camping Solaris. Een prachtig aangelegde camping, met kiezelstranden, een zwembad en veel activiteiten voor jong en oud. Het is wel een ontzettend grote camping, in het naseizoen geen enkel probleem, maar in de zomer zal het er erg druk zijn.

Bekijk hier meer foto’s van onze reis naar Kroatië.