Sumatra en Bali

Op 15 april ging ik voor 2 weken op inspectiereis naar Indonesië.
Voor het volledige verslag klik je hier.

Terug naar de natuur op Sumatra!

Wij reizen in 10 dagen van Medan naar Padang. Al snel merken we dat een rondreis van 10 dagen zoals de meeste  touroperators die samenstellen hard werken is. Wil je uitgerust terugkomen dan is het beter om hier meer tijd voor uit te trekken. Of voor de die-hards: om nog een paar extra dagen te plannen na afloop van de rondreis aan een romantisch baaitje.

Enkele hoogtepunten van deze reis wil ik jullie niet onthouden:

  1. Na onze eerste nacht in Medan vertrekken we direct de jungle in. We laten de drukke stad in het donker achter ons en rijden langs kleine dorpjes. Onderweg zien we een prachtige mistige zonsopgang. Tijdens een tussenstop bezoeken we een lokale markt, waar alles te vinden is van vis en vlees tot groenten, kruiden en keukenspullen. Alles ligt gewoon uitgestald op straat. Het is heel gek om te zien dat zelfs in deze omgeving iedereen een mobiele telefoon heeft waarmee de grootste bezienswaardigheid – wij als toeristen! – continu gefotografeerd wordt! Hoe verder we vervolgens rijden hoe minder mensen we tegenkomen. We hobbelen verder op de onverharde weg, de omgeving is prachtig.
  2. In Tangkahan staan ons vervolgens 8 grote olifanten op te wachten evenals een paar baby olifantjes. Met mouwen en broeken opgestroopt en voorzien van grote borstels gaan we hen in de rivier wassen! De olifanten gaan er lekker bij liggen in het water en vinden het heerlijk. Na deze wasbeurt klimmen we per tweetal op de olifant, steken de rivier over en vervolgen onze jungletocht. De olifanten zijn deze omgeving goed gewend, want smalle paadjes en steile hellingen passeren ze zonder enige moeite. Na zo’n twee uur en nog een rivieroversteek komen we bij onze overnachtingsplaats aan, hele schattige hutjes, waar we even kunnen uitrusten.
  3. Na de lunch volgt weer een nieuwe ervaring: zwempakken en broeken gaan aan en we gaan in een grote rubberband de rivier af dobberen. Na enige tijd gaan we aan wal, doen onze meegenomen kleren weer aan en maken een wandeling terug waarbij we enkele kleine moslimdorpjes aandoen.
  4. Een andere ochtend zijn we ’s morgens vroeg uit de veren voor een tocht onder begeleiding van een ranger. Een steivge ochtendklim later bevinden we ons in het leefgebied van de Orang Oetans. Wij zijn er de enige mesnen en spotten algauw wat kleine aapjes. Onze ranger heeft voldoende bananen bij zich om hen te voeren, zodat ze heel dichtbij komen en we mooie foto’s kunnen maken. En ja….niet veel verderop zit dan een prachtige enorme mannetjes-Orang Oetan op een tak…. En wij mogen hem gewoon stukjes banaan voeren! Een voor een pakt hij de stukjes gewoon uit onze hand. Wat verderop zit een moeder met kind, vanwege het mannetje durft ze niet dichterbij te komen. Pas in de buurt van de ‘officiële’ voederplaats komen we een paar mensen tegen. We trekken nog verder het oerwoud in en komen oog in oog met een Orang Oetan-gezinnetje: vader, moeder, kind. Ook deze drie komen weer heel dicht bij ons en eten rustig van onze meegebrachte bananen. Wat een ervaring!
  5. Vanuit Bukkittingi maken we een wandeling in de Sawa’s  – de prachtige rijstvelden. Met een paar stevige watervaste sandalen, zonnebrand, een fotocamera en een fles water gaan we die ochtend op pad. We lopen over de smalle graswandjes van de velden en als je eraf valt zuigt de modder zich direct om je voeten. Het is duidelijk dat je een goed evenwicht moet hebben wil je niet de hele ochtend vallen en opstaan maar blubberig wordt je sowieso! Ons zware ploeterwerk wordt wel beloond met prachtige uitzichten zoals je ze van film of televisie kent, met in de verte de mensen die de rijst plukken.
  6. In een klein boerendorp gaan we na deze wandeling op de thee bij een van de bewoners. We zien daar hoe zij, met de hand, casave maken, en mogen het zelf ook proberen. Je waant je heel ver terug in de tijd…